Kristof Devos en Kathleen Van Den Daele tijdens de opnames van Podlood

#03 — LEVL directeur Kathleen Van Den Daele

Leestijd 2 min.

#03 — LEVL directeur Kathleen Van Den Daele

Kathleen Van Den Daele is directeur van LEVL, een organisatie die opkomt voor de mensenrechten van personen met een migratieachtergrond en strijdt voor een samenleving vrij van racisme en discriminatie.

We hebben het over een schooltaak uit 1999 die Kathleen altijd met zich meedraagt en waarop ze als zestienjarige reflecteert over wat haar waarden zijn, over wat ze wil betekenen in het leven. Kathleen getuigt over hoe haar migratie van Congo naar België haar leven en visie getekend heeft.

Ze spreekt zonder oordeel over de grote verantwoordelijkheid van kinderboekenmakers, over hoe ze met hun werk kinderen een duwtje in de rug kunnen geven of net een intens verdriet kunnen bezorgen, over hoe illustratoren soms hun vooroordelen onbewust in hun tekeningen stoppen. Beeldvorming en representatie staan centraal in deze babbel en ik voel me daarbij als witte maker zowel verantwoordelijk als geïnspireerd.

Een illustratrice die met die beeldvorming bezig is, is Mylo Freeman met Prinses Arabella. We bekijken haar werk, spreken over spiegels en ramen en over hoe Prinses Arabella is ontstaan. Verder hebben we het over de heldere lijn van Julie van Hove, de oprechtheid van Noëmi Plateau en de droomwereld van Valeria Docampo.

Kathleen tekent haar bijzondere plek in het Podlood-gastenboek. Het is een droombeeld, een eindbestemming én tevens de plek die ze lang geleden tekende, op die schooltaak.

Illustratoren en tekenaars die aan bod komen in deze aflevering: Mylo FreemanJulie van HoveNoëmi Plateau en Valeria Docampo.