Kristof Devos en Jago Kosolosky tijdens de opnames van Podlood.

#02 — MO* hoofdredacteur Jago Kosolosky

Leestijd 2 min.

#02 — MO* hoofdredacteur Jago Kosolosky

Jago Kosolosky is de hoofdredacteur van MO* magazine en heeft er op zijn jonge leeftijd een journalistieke carrière opzitten waar velen van dromen. En toch, wanneer hij m’n atelier binnenstapt met z’n hondje Oscar op de arm, valt me meteen zijn nederigheid op.

We hebben het samen over Calvin & Hobbes, die met hun warme en ontwapenende humor Jago door de dagdagelijkse routine loodsen. Verder bekijken we de illustratie die Gudrun Makelberghe maakte bij het gedicht ‘Het Vrijbroekpark’ van Jago’s nicht Githa, die zes jaar geleden uit het leven stapte. Jago worstelde zelf eerder in zijn leven met depressieve episodes en getuigt even openhartig als breekbaar over verlies en zelfdoding.

We hebben het over het werk van de Belgisch-Portugese illustratrice Fatinha Ramos, die met haar meesterlijke eenvoud een idee of een emotie in een beeldend werk kan leggen en over de graphic novels die voor Jago betekenisvol zijn geweest. Hij spreekt over zijn tuin die een rustpunt in zijn leven vormt, over transparantie in plaats van objectiviteit en nog veel meer.

Op het einde tekent Jago Ursman, in het Podlood-gastenboek. Het is zijn eerste en enige zelfverzonnen personage uit zijn jeugd. Daarna weet ik hem enigszins te verrassen met mijn capaciteiten als ‘onderzoeksjournalist’ door een weetje over hem boven te halen dat zo goed als niemand kent.

Illustratoren en tekenaars die aan bod komen in deze aflevering: Nadia Van Dessel, Bill WatersonGudrun MakelbergheFatinha Ramos en Guy Delisle.