World Domination

World Domination: een ontmoeting

November 2023. Zestien leerlingen van BuSO Spermalie spreken audioboodschappen in waarin ze zichzelf voorstellen en drukken, enigszins aarzelend, op de verzendknop. Tien leerlingen van de Academie beluisteren deze boodschappen de volgende dag om daarna meteen hetzelfde te doen. Het is het begin van een maandenlange correspondentie tussen groepjes van telkens twee of drie jongeren uit twee verschillende scholen.

De leerlingen van de academie maken character designs van de anderen. Ze weten niet hoe ze eruit zien, dus gaan ze af op details uit de audioboodschappen, op timbre, op volume. De gaatjes moeten ze zelf zien in te vullen. Vervolgens gaan de leerlingen van Spermalie aan de slag: ze bedenken een verhaal waarin hun groepje de hoofdrol speelt. Voor dat verhaal illustreren de leerlingen van de Academie dan weer een cover. Schetsen gaan over en weer en worden even deugdelijk als uitbundig becommentarieerd. 

Vier maanden later zien ze elkaar voor het eerst. Of nee: eerst horen ze elkaar nog even, voor ze mogen kijken. De leerlingen starten de dag geblinddoekt. Wanneer ze naast elkaar plaatsnemen rond het vuur en ze de blinddoeken eindelijk mogen afnemen lijken ze even te moeten wennen aan het licht. Aan elkaar. De wind blaast met de rook ook de onrust, de vragen en twijfels, de onzekerheden uit hun midden.

In een kort ritueel benoemt elke leerling wat hij of zij onthoudt van dit project en gooit die gedachte in de vorm van een houtblokje in het vuur om het aan te wakkeren. Er wordt gepraat, gespeeld, gegeten, gedronken, gelachen, zelfs geweend en – misschien nog het meest – gewend.

De volgende ochtend werken de leerlingen van de academie hun covers af. De laatste potloodlijn voelt ook als een streep onder het project. Het zit erop.

Het concept

Wat?
World Domination is een inclusief en artistiek schooloverschrijdend project.
Leerlingen van BuSO Spermalie en van Academie Kunsthumaniora Brugge leggen hierbinnen samen een traject af, waarbij de nadruk ligt op zowel artistieke als innerlijke groei.

Beide groepen studenten tonen zichzelf aan elkaar en aan de wereld.

Fotografie
©Ica Pomat →

World Domination: een tentoonstelling

De covers worden samen met de andere – die de leerlingen van Spermalie als verrassing maakten – tentoongesteld. De verhalen hangen ertussen.

Ze vertellen over avonturen, over grote dromen en verlangens, over angsten en onbewoonde eilanden. Maar wie erbij is leest vooral tussen de regels, want daar staat een verhaal van verbinding, van anders-zijn, van gedeelde gedachten, en neemt dat mee terug naar huis.

Het begin

… van een jaarlijkse traditie
Dit project ontstond uit een brainstorm tussen mijn vrouw Joke en mezelf. De eerste editie vond plaats in april 2023. We wisten meteen dat we dit elk jaar zouden doen.